Festivalul Altfel 2015

 

Educatoare Anca Serban, participant la atelierul “Experimente”

“Mulțumim mult! Am participat astăzi cu copiii grupei mici de la Grădinița cu program prelungit ,,Trenulețul veseliei” la atelierul de experimente și vreau să vă spun că totul a fost minunat. Copiii au fost încântați de ,,vulcanul care a erupt” în fața și cu ajutorul lor.

Tinerii care ne-au primit și ne-au îndrumat pe toată durata prezenței noastre au lucrat foarte frumos cu copiii și i-am simțit cu adevărat implicați și dornici să iasă totul bine.

O idee excelentă acest ,,Festival Altfel” care are atâtea oportunități și oferte încât ne-a fost greu să ne hotărâm la care să participăm.Mult succes in tot ceea ce faceti pentru copiii clujeni.”

Erika, 11 ani, participant atelier  ”Capitala de tineret prin ochi de copil”

”La acest atelier am învățat să lucrez în echipă și să mă concentrez. Îmi place că toată lumea își spune ideile și contribuie la proiect. Îmi place că învățăm lucruri despre Cluj și că în Gheorgheni sunt multe locuri de joacă.”

Vlad, facilitator atelier ”Experiment”

”S-a văzut că cei mici au fost curioși și dornici să afle lucruri noi. S-a văzut că au fost copii care au venit fără să-i oblige cineva. Doar unul dintre ei mai făcuse vulcanul, deci a fost o noutate pentru ei. Dorința lor de a afla mai multe lucruri noi mă determină să fac lucruri foarte simple pentru ei, căci prin lucruri simple ei pot învăța cel mai bine.”

Cristina, facilitator atelier ”Capitala de tineret prin ochi de copil”

”M-a făcut să mă implic în acest program ideea proiectului în sine, utilitatea lui. Cred că elevii au fost încântați de ceea ce au văzut aici. Ce cred că i-a făcut să lucreze și să implice în sarcinile primite? – faptul că totul este informal, că stau pe jos și pot să coloreze”

Alina, profesor însoțitor ”Ateliere muzicale”

”Cred că elevii au fost foarte receptivi. O să îi mai aducem și la anul în cazul în care se va organiza.”

Ramona Ignat, profesor însoțitor Colegiul de  Muzică ”Sigismund Toduță”

Mi-a plăcut foarte mult activitatea și din câte am văzut și copiilor. Mi-a plăcut abordarea adaptată la nivelul copiilor. Mi-au plăcut filmulețele care au fost alese ca să capteze atenția copiilor, nu au fost momente în care să se plictisească. Mi-a plăcut tonul mai glumeț al facilitatorului. A reușit să se apropie de copii și categoric voi participa și anul viitor dacă vor fi ateliere.”

Lavinia Cordoș, profesor îndrumător Școala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu”

Am venit aici cu o clasă de a V-a la atelierul de astronomie, unde copii au participat la mai multe experimente cu apa, s-au distrat, au participat la tot felul de jocuri distractive. Copiilor le-a plăcut trainerului, a fost foarte energică și drăguță și experimentele practice.”

Marc, student facilitator Atelier O lume colorată (atelier de biologie)

”Am venit la Festivalul Altfel pentru că îmi plac foarte mult copiii și știu că sunt atât de curioși și năbădăioși să afle lucruri noi, iar profesorii sunt îngrădiți de o programă pe care trebuie să le-o predea și teste standarde pe care le au de trecut. Am hotărât să le arăt cu atelierul meu ce nu le pot explica profesorii, ce văd la tv poate unii nu înțeleg pentru că documentarele sunt în limba engleză. Am avut clasa a IV-a, mai am două clase de gimnaziu și încă o clasă de primară. Copii au fost foarte activi, am crezut că vor fi reticenți pentru că nu mă cunosc, dar s-au simțit bine cu mine și abia aștept să citesc feedback-ul de la ei să văd cum pot îmbunătăți atelierul.”

Julia, facilitator atelier Calabasul magic 

“In cadrul atelierului Calabasului magic, pe la inceputul legendei, a aparut intrebarea: in ce se masoara bogatia? primul copil a raspuns: in aur! al doilea a fost mai intelept putin: in prietenie! al treilea si mai intelept: in iubire.”

Prof. Secară Daniel, participant la atelierul muzical

“Cum vi s-a părut atelierul? Nu pot să vă spun decât lucruri de bine. Mi-aș fi adus și eu chitara dacă aș fi putut. Câ despre copii, am simțit că au uitat de trac și de stres.

Ce fel de ateliere ați dori să aibă loc în ediția viitoare a Festivalului Altfel? Orice ateliere care pun mai mult accent pe practică decât pe teorie. De exemplu, ateliere de pictură, iar cele de muzică să fie bazate pe improvizație de jazz.”

Prof Chinde Pop Camelia, partcipant la atelierul de angajabilitate

– Cum vi s-a părut atelierul?

– A fost interesant. Îmi plac foarte mult atelierele din cadrul festivalului, nu numai pentru că transmit informații și pregătesc copii, dar îi și activează. Am venit aici pentru a-i încuraja să vorbească în public. Mai mult, acest atelier a fost și un exercițiu de teatru și exprimare.

– Ce credeți că a fost util la acest atelier?

– Exprimarea verbală și nonverbală, atitudinea cu care tinerii trebuie să se prezinte la un interviu.

– Credeți că ar trebui să se organizeze o nouă ediție și anul viitor?

– Încurajez să pună la cale Festivalul Atlfel de mai multe ori pe an, este o inițiativă necesară dezvoltării copiilor.

Claudia Moldovan povestind despre atelierele muzicale

”Mie îmi place foarte mult atelierul pentru că iubesc să cânt la instrumente. Acasă o să continui să cânt la chitară!”

Mezofi Andreea – prof Col Tehnic ”Raluca Ripan” – atelier educație prin aventură – clasă X-a

Atelierul a fost foarte antrenant pentru copii, nu e o clasă pe care să o implici foarte ușor în activități și mă bucur că au reușit colegii dvs. Îi văd foarte implicați, chiar persoane la care nu mă așteptam să se implice. Cred că vor fi mai deschiși pe viitor când le voi propune astfel de activități. Astăzi au fost ușor reticenți, nu știau la ce să se aștepte. Mi se pare un festival bine organizat, mi-a plăcut că v-ați adaptat la schimbare meteo și ați mutat atelierul în interior.”

Ilie Popescu, director de program VIAȚA, facilitator educație prin aventură

”Astăzi am avut 2 grupuri, de la Liceul de Transporturi și de la Colegiul Tehnic ”Raluca Ripan”. Primul grup pot spune că au fost entuziaști, dar din păcate doar o parte din ei. Cei care au participat la activități, cam 50%, le-a plăcut foarte mult. Cred că acest atelier poate avea viitor în cadrul Festivalul Altfel și poate deveni din ce în ce mai bun. Ceea ce cred iarăși este că, pe viitor, putem să alegem grupurile oarecum din timp și să vedem care sunt mai mult înclinate spre genul acesta de activități. Grupul de după masă, a fost implicați 100%, le-a plăcut foarte mult activitățile și cred că este mare potențial ca o parte din ei să vină și în tabără anul acesta. Personal sunt foarte entuziasmat de participarea la acest festival, cred că este o realizare enormă, sunt peste 130 ateliere și mi se pare că lucrurile merg extraordinar. Mă bucur să fiu prezent aici. Mi-aș dori să fiu prezent  în fiecare am dacă se mai ține, vin cu mare drag dacă mă chemați.”